2 weekjes Dubai (Oman) - Veerle en Raf

6 april tot en met 13 april 2015
6 april tot en met 12 april 2017


vorige dag Fotoalbum dag 4 bis volgende dag

Dag 4 bis: forten, souq en ruines in het Omaanse binnenland


Vandaag gaan we meer het binnenland van Oman verkennen maar eerst gaan we na het ontbijt Elke droppen op de luchthaven. Zij moet terug naar Dubai want ze moet straks werken op een nachtvlucht.

Vanaf de luchthaven rijden we een 180km landinwaarts naar het Jabrin kasteel uit de 17de eeuw. Algemeen wordt dit versterkte kasteel beschouwd als het mooiste van Oman. Het werd ook prachtig gerestaureerd.

Het kasteel ligt prachtig te midden van dadelboomgaarden in het midden van de woestijn. Voor een prikje kopen we twee tickets en krijgen er gratis een interessante audioguide bij. We zijn er bijna alleen en worden er erg vriendelijk ontvangen.

Het bezoek aan het kasteel duurt veel langer dan gepland omdat het zo mooi is. We zien heel wat gelijkenissen met de kastelen van bij ons maar het is op veel vlakken dan toch ook weer heel verschillend. Echt mooi en zeker een bezoek waard.

Na ons bezoek rijden we verder naar Bahla om daar het Bahla fort (Unesco werelderfgoed) te bezoeken. Dit fort stamt uit de 13de-14de eeuw en is het grootste van Oman. Volgens onze info zouden we er vandaag jammer genoeg niet binnen kunnen maar terplekke blijkt dit niet te kloppen en kunnen we ook weer spotgoedkoop het fort bezoeken. Toeristen worden in Oman duidelijk (nog) niet uitgemolken!

Het fort is erg groot, mooi gerestaureerd maar jammer genoeg vind je er amper informatie. We dwalen er toch een hele tijd rond. In de donkerder ruimtes is het wel telkens opletten geblazen want die zitten vol met vleermuizen. Als we boven op het fort van het uitzicht staan te genieten zien we een prachtige Indische scharrelaar voorbij vliegen. Hij is mijn fototoestel jammer genoeg te snel af.

Na afloop van ons bezoek gaan we eerst nog iets fris drinken voor we verder rijden. Het is weer bloedheet vandaag. We flirten met de 40°C!. Bij een lokaal barretje drinken we een lekkere verse fruitsap en zijn we een attraktie voor de naar huis komende schoolkinderen.

Na onze verfrissing rijden verder naar de ruines van Tanuf. Dit dorpje werd in 1957 door de Engelsen platgebombardeerd bij een opstand tegen de sultan en werd nooit heropgebouwd. Het geeft een raar gevoel om tussen de ruines door te wandelen maar het geeft wel een beeld van hoe de dorpjes er toen uitzagen. Wanneer we willen vertrekken merk ik weer een koppel Indische scharrelaars op maar ze zijn erg schuw en ik kan ze dan ook niet dicht genoeg benaderen voor een mooie foto.

Van Tanuf rijden we dan verder naar Nizwa. Ook hier staat een bekend fort maar dat gaan we niet meer bezoeken. 2 forten is voldoende voor één dag. We zijn wel nieuwsgiereig voor de souq. Die zou de moeite zijn. Maar dat valt wat tegen. Er valt niet echt veel te beleven in de souq, blijkbaar is er meer activiteit in de voormiddag. Vooral op vrijdagvoormiddag zou een bezoek aan Nizwa leuk zijn door de heel levendige dierenmarkt die er dan gehouden wordt, maar vrijdag was voor ons jammer genoeg geen optie. We wandelen dan maar gewoon wat rond in Nizwa. Eten een hapje en kijken er wat rond. In de pottenbakkerwinkeltjes vind Veerle een paar leuke souvenirtjes.

Als de avond valt rijden we terug naar ons hotel in Muscat. Op de terugweg stoppen we wel nog even bij de grote, prachtige Sultan Qaboos moskee. We kunnen er niet binnen 's avonds maar hij is erg mooi verlicht en zo dus ook de moeite waard om te bezoeken. Ons bezoek aan Oman zal te kort blijken om hem ook overdag en binnen te gaan bekijken. Jammer.

Aangekomen in het hotel zijn we best wel moe van een hele dag onderweg zijn en gaan we dan ook maar snel slapen.