2 weekjes Dubai (Oman) - Veerle en Raf

6 april tot en met 13 april 2015
6 april tot en met 12 april 2017


Heel beknopte geschiedenis van de Verenigde Arabische Emiraten


De eerste bewijzen van beschaving gaan terug tot ongeveer 5000 jaar voor Christus. Er werd al naarstig handel gedreven en in het toen zachter en vochtigere klimaat vormden nomaden zich om tot landbouwers.

Rond 2000 vC was de regio vooral gekend als leverancier van koper. Het klimaat werd terug droger en de landbouwers evolueerden terug naar nomaden.

Van ongeveer 600 vC tot de islamisering in de 7e eeuw, was de VAE in handen van de Perzen.

In de 6e eeuw migreerden Arabische stammen naar de regio en zij dreven de Perzen naar het noorden.

Na de dood van de profeet Mohammed kende de Arabische wereld een erg woelige periode bij twisten rond zijn opvolging. Pas in de 9de eeuw kwam de regio weer tot bloei door de handel met AziŽ en Oost-Afrika.

Op het einde van de 15e eeuw bouwden de Portugezen een wereldimperium op en overheersten ook ArabiŽ. Pas op het einde van de 16e eeuw verzwakte hun invloed en dit vooral door toedoen van de Britten. in 1650 werden de Portugezen definitief uit Oman en de VAE verdreven.

In de tweede helft van de 18e eeuw was de regio erg instabiel met gevolg voor de veiligheid voor de Britse handelsschepen. De Britse vloot zette strafexpedities op en in 1820 kregen de Britten het alleenrecht op de regio.

Eind 19e en begin 20ste eeuw waren de verschillende sjeikdommen Britse verdragsstaten met een bloeiende parelhandel. Kunstparels uit Japan zorgden voor een neergang van deze handel. Dubai had zich inmiddels wel ontwikkeld tot een belangrijke handelshaven.

De ontdekking van olie bracht meer welvaart en versterkte de positie van de regio. In 1968 trokken de Britten zich terug uit de regio en op 2 december 1971 vormden 6 emiraten (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm al-Quwain en Fujeirah) een onafhankelijke staat. Enkele maanden later trad Ras al-Khaimah als 7e emiraat toe. Abu Dhabi speelde van in het begin de belangrijste rol als grootste emiraat en ook als emiraat met het grootste aandeel in de olieinkomsten (80%). Zij leverden met sjeik Zayed dan ook de eerste president van de emiraten.
Op 2 november 2004 stierf sjeik Zayed en werd zijn oudste zoon gekozen als opvolger.

Er zijn in de VAE geen belastingen. Huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg zijn gratis en de modernisering gaat in een enorm hoog tempo. Het probleem is echter dat er door de concurrentie tussen de belangrijkste emiraten veel verspilling is.