Dwars door Oeganda 2019 - Raf

26 februari tot en 9 maart 2019


vorige dag Fotoalbum dag 2 volgende dag

Dag 2: reisdag naar Lake Mburo NP en eerste fietstocht door het park


Vandaag kunnen we er echt aan beginnen. Na een vroeg ontbijt op het mooie terras van het ViaVia Guesthouse, vertrekken we richting Lake Mburo National Park. Een rit van een 250 kilometer waar we toch wel een paar uur zullen over doen.

Tussenstop bij de evenaar Voor we echt vertrekken stoppen we nog om alle wagens vol te tanken en vergapen we ons aan de bomen vol lelijke maar indrukwekkende (met een spanwijdte tot 2,5 meter) maraboes. Maraboes zijn aaseters en je vindt ze heel vaak in de steden in de buurt van vuilnisbelten.

Na een paar uur rijden, houden we een stop bij de evenaar. De verplichte toeristenfoto's worden gemaakt en de benen even gestrekt. Na een drankje en een sanitaire stop, rijden we verder naar Lake Mburo.
Wanneer we de onverharde weg naar de parkgate indraaien zien we al meteen wild. Enkele zebra's worden gespot. Naast wild zien we ook enkele kuddes met de mooie Angkole runderen.

Aangekomen bij de gate, blijken onze collega's die al eerder naar Oeganda afreisden reeds aangekomen te zijn. Nu is onze groep compleet: 29 deelnemers, 3 begeleiders en twee Oegandese chauffeurs. Een groot gezelschap!

En dan heerst er een gezellige drukte. De fietsen moeten uitgepakt en terug gemonteerd worden en we maken ons klaar voor onze eerste rit. Kris van El Camino Loco is zo vriendelijk om mij even te helpen en al snel staat mijn fietsje klaar.

Jammer genoeg zijn de parkregels tegenover vorige editie veranderd en moeten we in groep en onder begeleiding fietsen. Nog spijtig is het feit dat we de rit met een 10tal kilometer gaan inkorten omdat het reeds vrij laat is. Maar niet getreurd, er staat ons nog een mooie eerste tocht te wachten.

Na een korte briefing door de ranger zet onze karavaan zich in beweging. Ik heb me met Walter (een oud-studiegenoot van Leuven die ik hier toevallig tegen het lijf loop) aan de kop gezet maar dat is maar van korte duur. Koen vindt ons tempo te hoog voor de groep en laat ons achteraan rijden.

Klaar voor de start in Lake Mburo National Park Het is een leuke tocht. We zien heel wat wild: zebra's, impala's (twee diersoorten die in Oeganda alleen in dit park voorkomen), topi's, wrattenzwijnen, ... En tot mijn verbazing zien we ook giraffes. Bij ons vorige bezoek in 2012 aan Lake Mburo NP kloeg de ranger namelijk over de overwoekering van het park door acacia's en sprak hij de hoop uit om ooit giraffes in het park te krijgen om die overwoekering tegen te gaan. Alleen olifanten en giraffes eten acacia's maar voor olifanten is het park te klein. In 2012 waren ze al jaren aan het lobbyen om giraffes uit te zetten maar het wou maar niet lukken. Als ik de ranger er nu om vraag vertelt hij me dat er in 2015 15 giraffes uit Murchison Falls NP hier uitgezet zijn en met succes want de kudde is al uitgegroeid tot 25 exemplaren, waarvan we een moeder en jong te zien krijgen.

Na een mooie tocht van een dikke 20 kilometer, zien we voor ons de steile heuvel waarop onze lodge voor vannacht ligt: het Eagle's Nest. Koen verwittigde ons voor de steile slotklim waar tot nu toe nog niemand naar boven kon fietsen. Vooraleer ik de slotklim aanvat stop ik nog even bij een open plek waar ik een paar mooie foto's kan maken van de grijze kroonkraanvogel: de nationale vogel van Oeganda.

Ik begin dan ook als allerlaatste aan de klim en steil is hij! Ik zie al niet veel mensen meer fietsen, maar ik bijt door. Op het steilste stuk moet ik alles op alles zetten om het te halen en hoor ik ook een slepend geluid aan mijn voorwiel. Het lukt me om boven te geraken samen met een paar anderen, maar ik ben wel even uitgeteld. Als ik even later mijn fiets controleer voor het slepende geluid, blijkt mijn voorwiel volledig los te staan en reed ik dus naar boven met een slepende voorste schijfrem!!! Merci Kris, 't was zo nog niet lastig genoeg!!!

Maar het leed is snel vergeten als we kunnen genieten van het prachtige zicht op het park bij een koud biertje dat ze hier in Oeganda in geweldige 50cl flessen verkopen.

Hierna gaan we ons installeren in onze tenten, douchen en genieten van een heerlijk diner.

Na het avondeten krijgen we nog wat toelichting bij de werking van Broederlijk Delen door de lokale verantwoordelijke en dan is het tijd om te gaan slapen na een fijne eerste dag.