Dwars door Oeganda 2019 - Raf

26 februari tot en 9 maart 2019


vorige dag Fotoalbum dag 9 volgende dag

Dag 9: tweede fietsttocht door Murchison Falls NP


Vandaag gaan we voor de tweede keer door Murchison Falls NP fietsen. Na het ontbijt rijden we eerst met onze bus tot in Purongo over een goede asfaltweg. Onderweg merken we dat we hier toch echt wel in een heel andere streek zijn. In tegenstelling tot de streek van Fort Portal wonen de mensen hier nog in traditionele lemen hutten. De streek ziet er ook veel armer uit.

In Purongo slaan we af en moeten we nog enkele kilometers onverhard rijden tot we aan de Wangkwar gate van het park aankomen. Snel laden we onze fietsen af en starten we onze tweede fietssafari.

Giraffe houdt ons in de gaten Het park ziet er hier heel anders uit. We zitten heel wat hoger en de begroeiing is hier heel anders. Veel minder bomen en struiken maar vrij veel alleenstaande palmen. We zien weer heel wat wild maar minder spectaculair dan gisteren. We zien wel mooi een zwarte wouw neerduiken op een prooi en met iets in zijn klauwen opvliegen. Ik neem heel snel een foto. De kwaliteit laat te wensen over maar je ziet duidelijk de prooi in zijn klauwen.

Wat ook mooi blijft zijn de giraffes die we weer een aantal keer zien.

Echt spectaculair wordt het als we plots langs links en rechts van de weg een grote kudde buffels ontdekken. Onze rangers zijn er niet gerust in en laten ons even wachten. Zij verwachten immers dat de twee kuddes bij mekaar willen geraken en ze willen niet dat we daar met onze fietsjes tussen gesukkeld geraken!

Even later kunnen we verder en als we links van een glooiing naar beneden kijken zien we een mooi schouwspel. Een grote kudde buffels is er op de loop gegaan en schrikt een paar groepen oilfanten op, die mee op de loop gaan. Uiteindelijk zien we echt veel buffels en olifanten in een soort vallei wegvluchten.

De trails zijn vandaag minder zanderig en dus beter berijdbaar. We schieten dus goed op. Het is wel opnieuw bakkend heet! Voor de lunchpicknick zoeken onze rangers een grote boom voor wat schaduw maar als we een mooie plek vinden blijken enkele olifanten daar reeds de schaduw opgezocht te hebben. De rangers bieden aan om de dieren weg te jagen maar dat willen we niet. Dus rijden we verder tussen de verbrande savanne waar we ondertussen in terecht gekomen zijn. Enkele warmtewervelwinden wervelen de asse omhoog.

Een eind verder vinden we een eindelijk groepje palmbomen dat voor wat schaduw zorgt. Hier schrikken we enkel een paar oribi's op die dan ook snel de vlucht nemen.

We laten ons de picknick smaken terwijl we er op letten, op advies van de rangers, dat we niet onder de vrouwelijke palmbomen gaan staan want je wil geen kokosnoot op je hoofd krijgen!!!

Na de middagbreak fietsen we verder en genieten we van het landschap en het wild dat we nog spotten.

Uiteindelijk komen we aan bij de gate van gisteren. Snel even opfrissen aan de pomp en dan richting lodge. Bij de splitsing gekomen kiest nu iedereen voor het betere weggetje rechts maar dat is buiten de olifanten gerekend!

Dit keer zijn ze met drie. Eentje zit midden in de grote driehoek met gras en stoort zich niet aan ons, maar van de twee andere zit er eentje vlak langs de weg en de andere loopt op het einde van de weg.

Vriendelijk pose? Schijn bedriegt! We zien voor ons een eerste groepje voorbij de eerste olifant rijden en die vindt dat duidelijk al niet zo plezant Als ze bij de tweede komen, stapt die van het pad. Onze gezellen denken dat de kust veilig is en fietsen verder maar op het moment dat ze de olifant passeren draait die zich om, trompettert fel en doet een schijncharge! We zien onze medefietsers snel wegspurten naar de veiligheid van de grote baan.

Wij zijn ondertussen gestopt en twijfelen wat we gaan doen. De trompetterende olifant heeft zicht terug omgedraaid en stapt verder en verder van het pad vandaan, maar die andere houdt ons nauwlettend in de gaten. Als hij wat uit het zicht staat achter wat struiken, beslissen we om te proberen hem voorbij te rijden. Maar we zijn nog maar juist ingeklikt en vertrokken of hij komt achter de struiken vandaan en komt dreigend het pad opgelopen onze richting uit! Snel fietsjes keren en wegwezen is de boodschap!!!


De olifant is nu duidelijk serieus geambeteerd en we beslissen om terug te keren en langs het slechte weggetje om te rijden. Liever schrik dan platgewalst!

Als we op de grote baan zijn, zien we onze laatste groep ook een poging doen om de olifant te passeren maar die laat dat duidelijk niet gebeuren en we zien ook hen terugdraaien en voor het alternatieve weggetje kiezen. Iedereen veilig!

Op de grote baan maak ik samen met Kurt wat tempo en we rijden vlotjes binnen.

Na het drinken van een pintje, gebruiken we het zwembad weer om af te koelen. Richting Nijl is er wel een grote brand bezig. De mensen van de lodge maken zich geen zorgen maar sommigen onder ons zijn er toch niet gerust in. De brand zou nog voortwoeden tot we gaan slapen.

Na het avondeten, neem ik nog wat tijd om mijn sponsors nog eens een bericht te sturen. Als iedereen slapen is en ik nog alleen en vlak bij de modem zit, lukt het sturen van verslag en foto's vrij goed. En dan is het ook voor mij slaaptijd. Morgen onze laatst fietsdag.