IndonesiŽ-reis Veerle en Raf

(Inleefreis met 11.11.11.)

20 juli tot en met 11 augustus 2018


vorige dag    

Dag 23: terug thuis - nabeschouwing


Prachtige zonsopgang boven Rusland vanuit vlucht TG934
Na weer een kalme vlucht met onderweg een prachtige zonsopgang boven Rusland, komen we via Eindhoven boven BelgiŽ. Van daar af kunnen we mooi volgen waar we vliegen en zien we ook Heist-op-den-Berg liggen. Jammer genoeg moet ik toegeven dat onze beroemde "berg" vanuit de lucht amper waarneembaar is ...

Even later landen we ruim voor de voorziene landingstijd van 7u40 in Zaventem. De grenscontrole verloopt erg langzaam maar uiteindelijk maakt dat niet veel uit want we moeten toch nog even wachten op onze bagage. Als iedereen zijn bagage heeft, is het tijd om afscheid te nemen van onze reisgezellen voor 3 weken. Gelukkig zijn er al afspraken gemaakt voor een volgende samenkomst, we hebben immers nog werk voor de boeg. 11.11.11 verwacht van zijn inleefreizigers dat ze tijdens een paar zondagvoormiddagen de reis voorstellen aan andere 11.11.11 sympathisanten. Dat gaat dus nog wel voor wat werk zorgen.

Na het afscheid begeven we ons naar de aankomsthal. Iedereen wordt er wel door iemand opgewacht. Wij waren eerst van plan om met de trein naar huis te rijden maar een van onze dochters is zo lief geweest om ons te komen oppikken met haar vriend en zo geraken we dus vlot en makkelijk thuis.

Een lange en vermoeiende maar heel bijzondere reis zit er op.


Nabeschouwing

Ik vind het niet makkelijk om deze reis te beoordelen want ze was toch echt wel compleet anders dan onze voorgaande reizen. De focus van deze reis lag op de kennismaking met de partners en hun projecten die 11.11.11 in IndonesiŽ steunt. Het toeristische kantje van onze reis kwam pas op het tweede plan. Dat maakt natuurlijk dat we heel wat highlights van IndonesiŽ niet bezocht of gezien hebben.

Van de andere kant zijn we nu wel op plaatsen geweest en met mensen in contact gekomen waar we als gewone toeristen nooit zouden gekomen zijn. Dit maakte de reis natuurlijk erg uniek.

Het was een zware reis door het drukke programma en de vele meetings maar het heeft ons engagement voor 11.11.11 alleen maar versterkt omdat we nu terplekke mochten ervaren hoe gedreven de IndonesiŽrs hun lot in eigen handen nemen daarbij dankbaar gebruik makend van de steun van 11.11.11.

Ook het feit dat dit terug een groepsreis was waarbij er weinig inspraak was in het programma was voor ons terug wennen na onze reizen naar Peru en Sri Lanka. Gelukkig trokken we op met een groep van gelijkgestemde zielen en dat maakte dat de vele boeiende gesprekken met hen ook weer een verrijking waren. Daarvoor wil ik ook onze groepsgenoten danken: Kris (onze begeleider van 11.11.11 en verantwoordelijke voor AziŽ bij 11.11.11), Hana en Indri (onze Indonesische begeleidsters), Rene, Nico, Jef, Els, Inez, Riet en Steven, Nelly en Johan, Ann en Geert (onze reisgezellen).

Conclusie, een vermoeiende en zware reis maar tegelijk boeiend en erg verrijkend.