IndonesiŽ-reis Veerle en Raf

(Inleefreis met 11.11.11.)

20 juli tot en met 11 augustus 2018


vorige dag Fotoalbum dag 4 volgende dag

Dag 4: terukeer naar Jakarta - ontmoeting met de 11.11.11 partners


Zeesterren zoeken op Star Beach We zijn vroeg wakker en dus vroeg op. Na het ontbijt wandelen we terug naar het strand om symbolisch een stukje mangrove aan te planten. Alles verloopt wat chaotisch en het duurt wat voor de hele groep mee is, maar uiteindelijk slagen we erin om onze mangroveplantjes min of meer in de vorm van een grote 11 aan te planten. Missie geslaagd.

Na onze plant-een-mangrove actie, springen we aan de homestays op een fiets (het lijken voor onze lange benen wel kinderfietsjes) en fietsen naar de andere kant van het eiland, naar Star Beach (Pantai Bintang). Dit strandje is gekend voor de enorme hoeveelheid zeesterren die je er in het ondiepe water kan terugvinden. Onderweg naar het strand zie ik een grote varaan die de straat oversteekt.

Na een vroege, snelle lunch is het dan tijd om Pari te verlaten en terug te varen naar Jakarta. Ook nu is de zee weer spiegelglad en kunnen we relax de overtocht maken. Dichter bij Jakarta zien we talrijke, grote, heel speciale vissersboten.

Teruggekomen in het Favehotel van de eerste dag, droppen we onze bagage in onze kamers en maken we een uitstapje in de omgeving. We stappen langs de drukke straat van het hotel naar Pasar Baru, een marktje/winkelstraat. Wij trekken alleen verder de straat in en gaan een beetje shoppen. De mensen zijn vriendelijk, niet opdringerig maar jammer genoeg is de kennis van het Engels bij de meeste mensen beperkt.

We kunnen niet te lang rondwandelen want we moeten op tijd terug zijn in het hotel om van daaruit met de bus te vertrekken naar het hoofdkantoor van Walhi in Jakarta. Het is niet zo ver rijden maar we zijn intussen geleerd door het drukke verkeer.

Rond 18 uur komen we aan bij Walhi. De sfeer is ongedwongen. We worden er ontvangen door enkele vertegenwoordigers van Walhi waaronder Yuyun, die met ons in Pari was, en Yaya de directeur van Walhi.

Het officiŽle gedeelte begint met een welkomstwoord door Guillaume Goessens, eerste secretaris van de Belgische ambassade in Jakarta. Hierna neemt Yaya het woord, gevolgd door Kris namens 11.11.11. Vervolgens stellen wij ons ook een voor een voor. Er volgt ook nog een korte introductie van Jatam en Sawit Watch.

Als het officiŽle speechen voorbij is, volgt het meer informele deel. Tijdens een walking dinner kunnen we praten met de verschillende aanwezigen. Vooral een gesprek met Puspa Dewy van Solidaritas Perempuan is erg boeiend. Ze is voorzitster van deze vereniging die strijd voor vrouwenrechten en komt zelf uit de regio Aceh in het noorden van Sumatra waar de sharia is ingevoerd. Niet vanzelfsprekend om dan voor vouwenrechten op te komen!

Na een leuke, leerrijke avond rijden we terug naar het hotel voor onze laatste nacht in Jakarta.


Als je graag meer info wil over de verschillende partnerorganisaties van 11.11.11 in IndonesiŽ dan kan je op deze website onder de tab "Organisaties" kijken.