IndonesiŽ-reis Veerle en Raf

(Inleefreis met 11.11.11.)

20 juli tot en met 11 augustus 2018


vorige dag Fotoalbum dag 5 volgende dag

Dag 5: treinreis naar Yogyakarta - Ramayana ballet


Rijstvelden gefotografeerd vanuit de trein van Jakarta naar Yogyakarta ergens in centraal Java Vroeg uit de veren vandaag want we moeten om 8u de trein nemen naar Yogyakarta in station Gambir. We nemen snel een ontbijt en checken dan uit. Een paar taxi's brengen ons naar het drukke station. Indri en Hanna hebben even problemen met het afdrukken van onze tickets maar uiteindelijk kunnen we door de security check naar onze trein.

Een kleine 8 uur lang reizen we in een erg luxueuze trein en heel stipt door het binnenland van Java. Eerst door uitgestrekte vlakke rijstvelden, later wanneer we Java van noord naar zuid doorsteken is de streek wat meer bergachtig met mooie zichten op rijstvelden in terrasvorm.

De treinreis is erg vlot maar de bus die ons dan van het station van Yogyakarta naar ons hotel moet brengen doet er weer tergend lang over. Ook hier is het verkeer weer hectisch en we zitten dan ook nog eens in volle avondspits. Het is dan ook al vrij laat als we in het Joglo Ayem Tentrem hotel aankomen. De omgeving is net als het hotel schitterend. Het hotel ligt tussen de rijst- en groentevelden in een heel rustige straat. Vlakbij bevindt zich ook de vulkaan Merapi. We moeten er hier een fantastisch zicht op hebben maar jammer genoeg hebben we niet de tijd om dat uit te zoeken. Het loopt al tegen het donker aan en we moeten nog eten voor we naar het Ramayana ballet gaan.

Gelukkig kunnen we voor het diner terecht bij een restaurant even verderop in de straat zodat we daar niet te veel tijd meer mee verliezen.

Na het diner springen we terug in onze bus en die brengt ons naar het openluchttheater aan de achterkant van de Prambanan (prachtige hindoeÔstische tempels die we morgenvoormiddag gaan bezoeken). We nemen onze plaatsen in en kunnen daarna genieten van een prachtig ballet waarin de spelers/dansers met prachtige kostuums op de muziek van een groot gamelanorkest de Ramayana opvoeren. Met als decor de mooi verlichte ruÔnes van de Prambanan, is het een mooi 2 uur durend schouwspel.

De Ramayana is het verhaal over prins Rama, zijn broer Lakshmana en zijn vrouw Sita. De hoofdlijn van het verhaal betreft de ontvoering van Sita door de demon Ravana. Ze wordt meegenomen naar Lanka (de stad met de gouden muren). Uiteindelijk wordt Ravana, met de hulp van Hanuman, door Rama gedood. Daarnaast zijn er veel andere verhalen in het epos opgenomen. Gelukkig wordt er tussen de verschillende stukken door wat uitleg over het verhaal gegeven in het Engels.

Na de voorstelling is er nog een mogelijkheid om de spelers met hun prachtige kostuums van dichtbij te bewonderen en eens een kijkje te nemen bij de gamelan-instrumenten. Ook het zicht op de Prambanan is van boven op het podium de moeite waard.

Na de voorstelling rijden we terug naar het hotel en gaan slapen in onze luxueuze kamer.

Scene uit Ramayana ballet aan de Prambanan