IndonesiŽ-reis Veerle en Raf

(Inleefreis met 11.11.11.)

20 juli tot en met 11 augustus 2018


vorige dag Fotoalbum dag 6 volgende dag

Dag 6: toerist in Yogyakarta (Prambanan, Kraton, batikatelier)


De Prambanan Vandaag geen echte projectbezoeken dus kunnen we de echte toerist uithangen. Ondanks dat we op wandelafstand zitten rijden we tot spijt van Veerle en mij met de bus naar de Prambanan, onze eerste bestemming van vandaag.

De prambanan is een groot Hindoe-Javaans tempelcomplex. De site staat op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.

De tempels werden gebouwd in de 9de eeuw nC maar geraakten al snel na de voltooiing buiten gebruik en in verval. Vanaf 1918 werd met een reconstructie van het complex begonnen. De zware aardbeving in Midden-Java van 2006 zorgde voor ernstige schade maar inmiddels is het grootste gedeelte weer opgebouwd.

Het complex heeft 3 hoofdtempels gewijd aan Shiva, Brahma en Vishnoe. Tegenover de hoofdtempels liggen drie kleinere tempels steeds gewijd aan de dieren van deze drie goden. Rond dit centrale plein ligt een gordel van 224 heiligdommetjes waarvan de meesten niet (of nog niet) heropgebouwd zijn. Meer details over dit complex vind je op de Wikipedia-pagina.
We bezoeken dit complex gedurende een 2tal uur, eerst onder strakke leiding van een gids, maar omdat wij die mens niet zo aangenaam vinden, trekken we er wat meer alleen op uit. Het is een mooie, interessante site. Aan het einde van het bezoek worden we in een toeristentreintje gepropt en maken we een ritje over de rest van het domein tot aan een grote boeddhistische tempel op een paar 100m afstand. We krijgen jammer genoeg maar even de tijd om deze tempel te bezoeken voor we met het treintje terug naar de uitgang rijden.

Aan de uitgang kunnen Veerle en ik ons niet inhouden en kopen wat souvenirs in de leuke kraampjes die je er vindt. Ook Renť, een van onze gezellen, gaat op koopjesjacht voor zijn kleinkinderen. Na een succesvolle shoppingbeurt, stappen we ook op de bus waar onze medereizigers staan te wachten en rijden we naar het centrum van Yogyakarta voor de lunch.

Na onze lunch rijden we verder naar onze volgende bestemming: het Kraton, het paleis van de sultan van Yogyakarta. Het paleis werd gebouwd in de 18de eeuw en is een voorbeeld van Javaanse architectuur. Ik moet eerlijk zijn en bekennen dat ik er niet zo van onder de indruk ben, gelukkig hebben we dit keer wel een goede gids die veel goed maakt. Meer info over het Kraton vind je op Engelse Wikipedia-pagina. We bezoeken het paleis en zijn museum en zijn ondertussen zelf een attractie voor een groep schoolmeisjes die er rondlopen. Er worden door hen heel wat stiekeme selfies genomen en niet met het paleis als achtergrond!

Batikster geconcentreerd aan het werk in het Leksa Ganesha Batikatelier Na het paleisbezoek trekken we een paar kilometer naar het zuiden van Yogyakarta om er een batikatelier te gaan bezoeken, de Leksa Ganesha Batik Gallery. Dankzij Kris komen we niet in een doorsnee toeristen-batikatelier terecht, want Kris kent de eigenaar. Tatang was vroeger namelijk Walhi-medewerker maar stopte ermee nadat hij kinderen kreeg en hij regelmatig geÔntimideerd werd. Hij kwam terug naar het batikatelier van zijn vader en combineerde daar moderne kunst met de oude traditionele batiktechnieken. Hij gebruikt ook alleen maar natuurlijk kleurstoffen. Komt daar nog bij dat hij regelmatige geŽngageerde batikkunst maakt waarbij hij taferelen uit verschillende protestbewegingen op batikdoeken uitbeeldt. Een deel van de opbrengst van zijn doeken gaat ook steeds naar de ondersteuning van deze projecten. Zo wordt een zuiver toeristische uitstap toch nog gekoppeld aan projectwerking. Goed idee van Kris!

We krijgen van Tatang uitleg over het hele procedť en zien een aantal dames bezig bij het batikken. Tatang is zo begaafd dat hij ook lesgeeft in een kunstacademie en dat ook mensen uit Europa naar hem komen om te leren batikken. Hij trekt ook regelmatig IndonesiŽ rond met zijn werken om ze tentoon te stellen.

Je moet er natuurlijk niet aan twijfelen dat een aantal van zijn doeken nu ons huis versieren! Ook heel wat medereizigers kunnen niet weerstaan aan de verlokking van deze prachtige batikdoeken en halen hun portefeuille boven. Als je ooit een batikatelier wil bezoeken in Yogyakarta, dan is dit zeker een aanrader!

We rijden na het bezoek terug naar het centrum, lunchen daar en gaan dan naar een traditionele Wajang voorstelling kijken in het Sonobudoyo museum. Wajang is een traditioneel schimmenspel. Met platte poppen speelt een poppenspeler voor een sterke lamp weer stukken van de Ramanaya. Hij vertelt met luide stem wat er gebeurt, jammer genoeg in het Javaans. Als achtergrondbegeleiding speelt er continu een gamelanorkest. Het is de moeite waard om eens te gaan kijken maar de eerlijkheid gebiedt me om te bekennen dat het me redelijk snel ging vervelen. De gamelanmuziek is hard te verteren en soms staan de poppen gewoon minutenlang stil en gebeurt er niks (op de muziek na natuurlijk). Boeiend maar niet te lang!

Na een tijdje merk ik dat de meeste mensen in ons gezelschap het niet echt leuk meer vinden. Gelukkig mag je tijdens de voorstelling komen en gaan wanneer je wil. Ik por Veerle aan om de zaal te verlaten en al snel volgen de anderen. Buiten kunnen we nog even kijken hoe de handpoppen uit leer gesneden en daarna prachtig versierd worden wat ik trouwens wel raar vind voor een schimmenspel. Dan maar weer de bus op en snel naar het hotel en in bed want we zijn nog steeds niet echt uitgerust.

Wajang poppenspeler aan het werk langs achter bekeken Wajang poppenspeler aan het werk langs voor bekeken