IndonesiŽ-reis Veerle en Raf

(Inleefreis met 11.11.11.)

20 juli tot en met 11 augustus 2018


vorige dag Fotoalbum dag 7 volgende dag

Dag 7: bezoek aan de rijstboeren van APOB (Rikolto)


Veerle helpt rijst sorteren bij APOB Vandaag gaan we weer op projectbezoek. We trekken naar het district Boyolali en meer bepaald naar Cepokosawit. Hier gaan we APOB (Asosiasi Petani Organik Boyolali) bezoeken. Deze coŲperatie wordt ondersteund door Rikolto-IndonesiŽ en op zijn beurt is Rikolto een lidorganisatie van 11.11.11.

Rikolto steunt in IndonesiŽ enkele kleine coŲperaties die de rijstteelt in eigen handen nemen van teelt tot verwerking en verkoop. Om een beter product te bekomen specialiseren deze coŲperaties zich in het telen van organische rijst.

We rijden met onze bus tot bij het kantoor van APOB en worden er eerst welkom geheten door de voorzitster van Rikolto IndonesiŽ. Hierna neemt de lokale voorzitter van APOB het woord en hij vertelt ons aan de hand van een overzichtelijke PowerPoint voorstelling over de werking en groei van de coŲperatie. We vernemen ook dat er zomerkampen voor jongeren georganiseerd worden om hen warm te maken voor het boerenambacht.

Na de voorstelling is het tijd voor een bezoek aan hun verwerkingsatelier. De coŲperatie beschikt over eigen machines (heel kleine en eenvoudige) om hun rijst te verwerken. We zien hoe het zuiveren en het (manueel !!!) sorteren van de rijst gebeurt. Veerle probeert samen met Riet en Nelly het manueel sorteren even uit en moet constateren dat dit een enorm werk is.

We leren ook hoe ze hun eigen biologische meststoffen en pesticiden bereiden. Hierna is het tijd voor een bezoek aan de rijstvelden.

Els en Riet springen fluks achterop een scooter en stuiven er vandoor, wij moeten terug de bus op en volgen hen.

Raf leert rijst planten bij APOB Bij de rijstvelden aangekomen, krijgen we uitleg over de manier waarop rijst geteeld wordt en hoe er geŽxperimenteerd wordt met nieuwe technieken om de opbrengsten te verbeteren. Ik stel blijkbaar veel nieuwsgierige vragen want op zeker moment stelt de voorzitter van APOB me voor om de daad bij het woord te voegen en even te proberen om wat rijst aan te planten. Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Snel de sandalen uit en even later sta ik bijna kniehoog in de modder en op aangeven van de voorzitter en een van de boeren plant ik enkele rijstplantjes. Blijkbaar doe ik het niet zo slecht want de toekijkende boeren zijn erg enthousiast.

Na het plantwerk volgt de stilaan traditionele fotosessie met zowel Belgische als Indonesische fotografen en dan stappen we terug op onze bus richting volgende slaapplaats. Onderweg stoppen we nog voor een lunch waarna we afscheid nemen van de Rikolto vertegenwoordigers.

Enkele uren later komen we aan in Kudus en nemen onze intrek in het King's Hotel. Als iedereen zich geÔnstalleerd heeft wandelen we langs een drukke hoofdbaan richting centrum waar we een leuk restaurantje zouden moeten vinden. We eindigen in een heel simpel lokaal baanrestaurantje maar dat heeft natuurlijk zijn charme.

Na het sobere avondmaal, besluiten we achterdoor terug te wandelen om niet het hele stuk weer langs de grote baan te moeten gaan. Hana en Indri, onze Indonesische begeleidsters, zien dit blijkbaar niet zo zitten en zijn plots verdwenen. Wij gaan dan maar samen met de rest, met de GPS bij de hand verder. Zonder problemen komen we terug aan het hotel en reppen ons naar goede gewoonte snel naar bed.

Eerst preken we wel nog af dat we morgen vroeg op zullen staan om daarna te voet naar het centrum te wandelen (met de mensen die dat zien zitten) om de beroemde moskee van Kudus te bezoeken vooraleer we verder reizen. Normaal gezien zouden we die moskee vandaag bezocht hebben maar daarvoor waren we te laat in de stad.


Hieronder vind je enkele links naar interessante info over de projecten van Rikolto in IndonesiŽ: