IndonesiŽ-reis Veerle en Raf

(Inleefreis met 11.11.11.)

20 juli tot en met 11 augustus 2018


vorige dag Fotoalbum dag 9 volgende dag

Dag 9: projectbezoek in Pati


Een mooie wandeling door een vallei in het karstgebergte Vannacht werd ik iets na 4 uur wakker voor een toiletbezoekje en toen ik naar buiten keek kon ik nog genieten van de maansverduistering die net bezig was. Veerle was ook wakker en samen keken we naar de bloedmaan die steeds meer vervangen werd door de normale maan. Een mooi schouwspel.

Toch nog maar even gaan slapen want straks weer een drukke dag.

Na het ontbijt rijden we met onze bus richting het district Pati en meer bepaald naar het dorp Kedumulyo. Onze Walhi vrienden zijn weer van de partij en terplekke worden we opgewacht door Gunretno en zijn zus Gunarti, bezielers van de protestbeweging tegen de nieuwe cementfabrieken in het karstgebergte.

We komen samen aan de Gua Wareh (Wareh grot), een toeristische attractie voor de IndonesiŽrs. We bezoeken een klein stukje van de grot, het grotere deel is alleen toegankelijk voor speleologen.

Na deze korte wandeling krijgen we een welkomstdrankje en geeft Guretno wat uitleg over de regio waarna we, 11.11.11 reizigers en dorpsbewoners, een wandeling maken naar en door een mooie vallei in de bergen om te eindigen bij een grote grot in de bergflank waar talrijke vleermuizen huizen. Aan de grot geeft Gunretno weer heel wat uitleg over de problematiek van de mijnen en hun bezorgdheid voor de toekomst van het milieu en hun levenswijze. Voor we terug naar beneden gaan zingt hij met ons een verzetslied.

Teruggekomen in het dorp genieten we van een gezellige picknick naast de ingang van de grot. De sfeer is heel ongedwongen.

Na de picknick rijden we met ons hele gezelschap naar Sukolilo, het buurdorp waar Gunretno en Gunarti wonen.

Eerst worden we bij Gunretno thuis ontvangen. Hij vertelt ons over de geschiedenis van de Samin en over hun levenswijze (meer info op deze Wikipedia-pagina). Vanuit hun levensvisie deed het hen pijn als ze zagen hoe de reusachtige cementfabrieken en hun mijnen de natuur en het water verontreinigden en vernietigden. Aangezien de Samin boeren zijn, konden ze niet lijdzaam toezien en startten ze hun verzet.

Picknick aan de ingang van de Wareh grot samen met de dorpelingen met centraal Gunarti Het valt ons op hoe weinig Gunarti zegt tijdens deze besprekingen en volgens Kris is zij toch een "straffe madam". We zijn dan ook blij als zij ons na deze meting uitnodigt om mee te wandelen naar haar huis een kilometertje verderop. Haar broer gaat niet mee en nu kunnen we haar aan het woord horen. En wat ze te vertellen heeft is echt sterk. Gunarti was een ongeletterde Samin-boerenvrouw, maar trok zich het onrecht aangericht door de cementfabrieken erg aan en ze startte verschillende vrouwengroepen op die het protest coŲrdineerden en organiseerden tegen deze fabrieken. Een van de hoogtepunten van hun acties was de protestactie voor het presidentiŽle paleis in Jakarta waarbij een aantal vrouwen zich op straat posteerden met hun voeten ingegoten in cementblokken. Gunarti zelf reisde zelfs naar Duitsland om daar bij de Duitse hoofdzetel van de cementfirma te gaan protesteren tijdens de aandeelhoudersvergadering! Een echt "straffe madam"! Het hele huis hangt dan ook vol krantenknipsels en foto's. Gunarti maakt op ons een sterke indruk.

Na deze dag van veel en lang praten (door de vertalingen loopt het nu eenmaal niet zo vlot), afgewisseld met een leuke wandeling, is het tijd om verder te reizen want we moeten vandaag nog tot in Probolinggo rijden en liefst op tijd geraken want we moeten vannacht al om 2 uur vertrekken voor onze uitstap naar Mount Bromo.

Wie echter al in Java geweest is, weet hoe langzaam het verkeer er verloopt en we moeten nog ruim 350 kilometer rijden als we rond 15 uur vertrekken met onze bus. Om de lange rit even te onderbreken stoppen we bij een Chinese TaoÔstische tempel (Kwan Sing Bio Temple) in Tuban. Veerle en ik vinden het geheel echt een complex van de wansmaak met als wanstaltig orgelpunt een 30m hoog schreeuwlelijk beeld van een of andere Chinese heilige.

We blijven hier gelukkig niet te lang en eten iets in een restaurantje langs de tempel en rijden dan maar weer verder want we zien onze nachtrust serieus in het gedrang komen.

Wanneer we uiteindelijk in het hotel aankomen zal je jammer genoeg in het volgende dagverslag moeten lezen ...


Hieronder vind je enkele links naar interessante info over het protest tegen de cementfabrieken in Pati en Rembang: