IndonesiŽ-reis Veerle en Raf

(Inleefreis met 11.11.11.)

20 juli tot en met 11 augustus 2018


Algemeen

Taal: De officiŽle taal is het Indonesisch. Daarnaast spreken de IndonesiŽrs meestal ook nog een van de honderden lokale talen.
Hoofdstad: Jakarta, op het eiland Java, is de hoofdstad en tevens de grootste stad van IndonesiŽ.
Oppervlakte: 1.904.569 km2, verdeeld over 14572 eilanden.
Bevolking: 260.580.739 (2017)
Munt: Indonesische roepia

IndonesiŽ is een archipel van 14572 eilanden gelegen tussen het Aziatische vasteland en AustraliŽ aan beide zijden van de evenaar.
Er zijn ongeveer 3000 eilanden bewoond. Het belangrijkste eiland is Java met meer dan 100 miljoen inwoners. Van west naar oost strekt IndonesiŽ zich uit over maar liefst 5100 kilometer. Van oppervlakte is het ruim 62x groter dan BelgiŽ.
Het hoogste punt van IndonesiŽ is de Puncak Jaya op Papoea met 4884 meter.
IndonesiŽ is gelegen op de zogenaamde "ring of fire" en telt dus erg veel actieve vulkanen en ondergaat ook talrijke aardbevingen.
IndonesiŽ heeft na BraziliŽ de grootste oppervlakte regenwoud maar dat staat onder grote druk door de illegale houtkap en door het platbranden voor landbouw en de palmolie-industrie.

Klimaat

IndonesiŽ heeft een tropisch zeeklimaat met een half jaar droge tijd en een half jaar regentijd. De droge tijd is van mei tot oktober.

Fauna en Flora

Dankzij het gematigde tropische zeeklimaat en de zeer vruchtbare vulkanische bodem heeft IndonesiŽ een enorm rijke fauna en flora. Die variŽteit wordt ook in de hand gewerkt door de grote reliŽfverschillen die steeds weer voor andere leefomgevingen zorgen.
IndonesiŽ telt 44 nationale parken.

IndonesiŽ wordt doormidden gedeeld door de "Wallace Line" (tussen Bali en Lombok). Ten westen van de lijn zijn fauna en flora meer Aziatisch, ten oosten van de lijn meer Australisch.