IndonesiŽ-reis Veerle en Raf

(Inleefreis met 11.11.11.)

20 juli tot en met 11 augustus 2018


Partnerorganisaties van 11.11.11 in IndonesiŽ: Sawit Watch

Logo Sawit Watch (bron: 11.11.11)


Sawit Watch waakt over de palmoliesector in IndonesiŽ ("sawit" is Indonesisch voor oliepalm). En daar heeft het zijn handen mee vol, want het land is de grootste producent en exporteur van palmolie ter wereld, goed voor een aandeel van 10% in zijn totale export. De palmbomen die daarvoor nodig zijn hebben veel plaats nodig om te groeien. De industrie gaat dus gepaard met grootschalige ontbossing.

De palmolieplantages nemen zowat 12 miljoen ha in beslag. Dat is zowat 4 keer BelgiŽ. Palmolie is erg gewild omdat het vrij goedkoop is en erg flexibel in gebruik. Het maakt onze chocopasta beter smeerbaar en zit in onder andere wasproducten, biodiesel, parfum en koekjes.

Het doel van Sawit Watch is om de uitbreiding van de plantages te stoppen en de sector zo duurzaam mogelijk te maken. Bedrijven moeten een hele resem maatregelen nemen om landroof te vermijden, niet langer veengronden in te palmen, de arbeidsrechten respecteren, huurcontracten naleven, enzovoort.

De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) heeft hierover duidelijke regels. Bedrijven die een RSPO-certificaat hebben, worden beschouwd als duurzaam. Maar de RSPO-regels worden grotendeels door de sector zelf opgesteld, en hoewel Sawit Watch deze bedrijven samen met vele andere ngo's op de huid zit, blijft het moeilijk om de oude praktijken te veranderen.

Sawit Watch beschikt over een database van alle palmolieconcessies. Zo kan het nagaan of het moratorium op de uitbreiding van plantages gerespecteerd wordt.

Dit moratorium kwam er na lang aandringen van Sawit Watch en vele andere organisaties die opkomen voor het bosbestand en voor de miljoenen families die op ťťn of andere manier afhankelijk zijn van het bos voor hun levensonderhoud.

Sawit Watch werkte mee aan het ophefmakende rapport van Amnesty International over de bedenkelijke arbeidsomstandigheden op de plantages, Indonesia: The Great Palm Oil Scandal.Labour abuses behind big brand names.

Ondertussen heeft ťťn van de geviseerde bedrijven, met name Wilmar, zijn beleid in een aantal plantages aangepast. In samenwerking met de vakbond en Sawit Watch-partner Serbundo, is een nieuwe cao afgesloten. De werknemers hebben nu recht op onder andere hogere lonen, beschermende kledij, kinderopvang en schoolvervoer.