Oegandareis Veerle en Raf

21 juli tot en met 14 augustus 2012


vorige dag Fotoalbum dag 10 volgende dag

Dag 10: op zoek naar chimpansees - wandeling in Bigodi


De nacht was niet echt rustig door knagende muizen/ratten die onze rugzak kapot hebben gebeten op zoek naar een koekje (later zal blijken dat ze ook nog een hemd stukbeten!) en een of ander groot beest dat 's nachts op het dak van onze hut sprong!

Chimpansee in Kibale Forest We staan toch goedgeluimd op want het belooft vandaag een toffe dag te worden met twee veelbelovende activiteiten waarbij we ook nog eens mogen wandelen!

In de voormiddag gaan we onder begeleiding van ranger Richard en student Innocent op zoek naar chimpansees. We rijden met het busje nog een stuk het woud in en dan gaat het te voet verder.

Veerle merkt al snel een chimpansee op tussen de struiken en blijkbaar is dat een enorme meevaller want het blijkt een wees te zijn die door de rangers met de hand is opgevoed en later terug uitgezet. Deze chimpansee is dus erg gewend aan mensen en we kunnen hem rustig volgen. Hij brengt ons recht naar de rest van de groep.

Zonder al te veel zoeken en na een korte tijd staan we oog in oog met een hele groep chimpansees. We kunnen ze buitengewoon goed observeren want ze zitten eerst rustig vruchten te eten van een omgevallen boom en blijven ook daarna nog op de grond. Blijkbaar is het soms wel anders en zie je ze alleen in de verte of hoog in de bomen. De chimpansees verzorgen echt wel de show. Het zijn drukke, erg luidruchtige dieren en we genieten van het spektakel dat ze leveren.

Na een uurtje maant onze gids ons aan om te vertrekken en laten we de dieren met rust. We wandelen nog een heel mooi stuk door het woud en zien nog roodstaartmeerkatten, rode franjeapen, een dode vleerhond en sporen van bosolifanten en dat alles in een uitbundige vegetatie. Aan het eind kruipt er een slangetje over het bospad, maar dat is al verdwenen in het hoge gras voor we het goed beseffen.

Aan de rangerpost kan Veerle haar hart nog eens ophalen en nog wat souvenirs kopen, gemaakt in een lokaal weeshuis (dat later op de dag nog door Veerle samen met wat mensen van onze groep bezocht wordt).

Papyrus in Bigodi Swamp In de namiddag staat er een tweede wandeling op het programma. Het gaat hier over een lokaal uitgewerkt project zodat er ook wat geld van het chimpansee-toerisme naar de plaatselijke gemeenschap zou vloeien.

Met vier man kiezen we voor de uitgebreide versie. We wandelen een paar uur tussen veldjes met sorghum, mais, koffie, cacao, matoke, tabak, suikerriet, ... langs bossen en een moeras. We zien veel apen en verschillende soorten vogels. Een fijne wandeling zeker met een vogelexpert als Erik in de buurt, maar ook onze jonge gids weet er veel vanaf.

's Avonds na het diner worden we nog vergast op een optreden van een lokale muziekgroep. Het klinkt niet echt professioneel (hier zijn dan ook geen PA's te bespeuren), maar het is wel gezellig en aangenaam om naar te luisteren en kijken.

Als we gaan slapen stoppen we een geknaagd gat onderaan de deur van onze hut dicht met een handdoek en blijkbaar helpt het want deze nacht hebben we geen last van onze knagers!