Oegandareis Veerle en Raf

21 juli tot en met 14 augustus 2012


vorige dag Fotoalbum dag 12 volgende dag

Dag 12: ochtendsafari - wandelen in de Kyambura kloof - feestje!


Heel vroeg loopt onze wekker af want vandaag gaan we een ochtendsafari doen op zoek naar leeuwen.

Ons reisgezelschap feliciteert ons met ons jubileum en ze wensen ons een mooie groep leeuwen als cadeau. We zullen zien.

Het is nog donker als we vertrekken. Wanneer we onze ranger oppikken begint het te schemeren en starten we onze zoektocht.

Eindelijk zien we leeuwen! Na een uurtje hebben we geluk en treffen we een groep leeuwen aan. En mannetje met drie leeuwinnen, twee van de drie leeuwinnen hebben 3 welpen. De ene nest al wat ouder dan de andere. We kunnen ze mooi observeren maar foto's nemen is moelijk door het beperkte licht in combinatie met de afstand.

Na een tijdje houden de leeuwen het voor bekeken en druipen af. Ze verdwijnen even later tussen de struiken. Mooi!

We zetten onze safari verder en speuren ijverig naar "oortjes in het gras" want dit is volgens onze ranger de beste manier om leeuwen te vinden.

Plots stopt ons eerste busje. Luuk heeft oortjes gezien. Er volgt een pittige discussie tussen de inzittenden, de ranger, Sam de chauffeur en Luuk. Niemand lijkt hem te geloven maar stug houdt hij vol. Hij ziet oortjes! Wij kunnen in ons busje niets zien want we staan iets lager. Ik ben de discussie beu en klauter uit het busje op het dak en van daaruit zie ik ze meteen, de oortjes. Maar wat ik ook meteen zie is dat het geen leeuweoren zijn, maar oren van een gevlekte hyena!

Chauffeur Sam krijgt het ondertussen ook op zijn heupen van de discussie en rijdt van het pad af richting oortjes en dan zien we het allemaal mooi. De hyena staat op en loopt weg. Scherpe ogen, Luuk!

Voor de rest van de safari zien we niet echt veel wild, alleen in het terugrijden naar onze tenten, steekt er nog een kudde olifanten de asfaltweg over!

Na een verdiende middagsiesta, vertrekken we voor een tocht door de Kyambura Gorge op zoek naar chimpansees.
Deze vreemde kloof midden in de savanne is ontstaan door het verschuiven van de aardplaten en werd dan verder uitgesleten door de Kyambura rivier.

In de kloof is de begroeiing echt tropisch. De afdaling is vrij pittig. Na een tijdje horen we chimpansees in de verte. Ik loop voorop met Ben de ranger en zie er plots een uit een boom klauteren. Ben maant me aan om me te haasten en we spoeden ons een primitief bruggetje over.

Om chimpansees in het woud te volgen moet je snel zijn. Achter onze rug zijn de anderen echter foto's blijven nemen van het bruggetje, zich niet bewust van het feit dat we moesten voortmaken. Slechte communicatie ...

Als we merken dat de rest achter is, moeten we op onze stappen terugkeren en zijn de chimpansees verdwenen. We zullen ze niet meer terugzien.

Een kleurrijke taart voor onze huwelijksverjaardag We maken in ieder geval nog een stevige, mooie wandeling langs de Kyambura om dan met een forse beklimming terug uit de kloof te klauteren.

Daar worden we opgewacht door ons busje, maar voor we kunnen vertrekken moet Ben dreigend met zijn geweer op een kudde assertieve olifanten afstappen die de weg versperren. Hij slaagt er in om ze weg te jagen en zo kunnen we terug naar de Bush Lodge.

In de Bush Lodge verrassen onze medereizigers ons met een glaasje champagne. 's Avonds wordt de eettafel met kaarsjes en olielampjes buiten aan het kampvuur geplaatst en vieren we ons jubileum met een heerlijk diner vergezeld van een paar glaasjes wijn.

Aan het eind van het diner, komen plots alle werknemers van de lodge al zingend en dansend op ons toegestapt en krijgen we van hen een huwelijkstaart cadeau!

Wat een prachtige huwelijksverjaardag!!!