Oegandareis Veerle en Raf

21 juli tot en met 14 augustus 2012


vorige dag Fotoalbum dag 18 volgende dag

Dag 18: naar Lake Mburo NP - paardrijsafari


Zebra's in Lake Mburo NP Na het ontbijt schepen we terug in op de motorboot en die brengt ons in een schitterend decor gevormd door de zonsopgang boven het meer, naar Kabale. Daar worden we opgepikt door onze chauffeurs en starten we voor een stevige rit naar ons laatste nationale park: Lake Mburo NP.

We rijden een heel eind over de grote weg tussen Kabale en Mbarara (een onderdeel van de weg tussen Kampala en Kisoro). Dit is een van de belangrijkste wegen van het land maar is nog meer een bouwwerf dan een afgewerkte weg.

Wanneer we een grote matoke-markt passeren, stoppen Sam en Clever en slaan ze een voorraad matoke in voor thuis in Kampala. Blijkbaar doen ze er een goede zaak mee.

Iets voorbij Mbarara (geboorteregio van Museveni), verlaten we de grote weg en rijden we naar Lake Mburo NP. Het is het kleinste NP van Oeganda, maar het enige waar zebra's zitten.

Terwijl we door het park naar onze lodge rijden, zien we inderdaad zebra's en ook onze eerste impala's (die zaten ook niet in de vorige NP's). Vooral de zebra's zijn prachtige dieren zo in hun natuurlijke omgeving.

We speuren rond of we de elandantilopes kunnen spotten. Deze schuwe antilopes zijn de op één na grootste antilopesoort en worden tot 900kg zwaar. Onderweg spotten we ze niet maar gelukkig kunnen we ze bij aankomst aan de lodge zien bij de drinkplaats die aan de voet van de heuvel ligt waarop de lodge gelegen is.

De lodge blijkt een enorm luxueuse lodge te zijn. Een heel aantal mensen besluit zich te laten verwennen met een massage, maar wij zijn het luieren wat beu en besluiten Els te vergezellen die hier een safari te paard boekte.

Klaar voor de paardrijsafari Noch Veerle noch ik zaten ooit al op een paard, dus we zijn wel benieuwd. Het valt echter reuze mee. De paarden zijn heel rustig en het rondrijden (eerder sjokken) te paard tussen de zebra's, impala's en topi's geeft een bijzonder gevoel. Ik merk ook nog mangoesten op die in de verte wegspurten en Veerle spot als enig een katachtige die onmiddellijk verdwijnt. Aan haar beschrijving te horen, meent onze gids dat het over een civetkat zou kunnen gegaan hebben. Jammer dat ik ze niet zag.

Verder zien we nog een duiker (een kleine antilopesoort) wegschieten en een witruggier opvliegen. Het bewijs dat er ook roofdieren rondlopen zien we aan de vers opgegeten impala.

Het is ook jammer dat onze gids Joseph me had afgeraden om ons goede fototoestel mee op het paard te nemen want het is al laat op de namiddag en vrij somber weer en met ons kleine fototoestel krijgen we geen mooie foto's gemaakt. Jammer, want met onze Sony hadden we zeker enkele fraaie shots kunnen maken.

Na het diner kunnen we bushbaby's observeren die elke avond fruit aangereikt krijgen in een boom vlak bij de lodge. Bushbaby's zijn schuwe nachtapen en we mogen dan ook niet fotograferen met flash enkel een rood zaklampje verlicht het schouwspel. Ik slaag er toch in om 1 aapje mooi op de foto te krijgen.

Na dit schouwspel genieten we nog van de nachtelijke geluiden en het nachtelijk uitzicht vanaf het balkon van onze banda. We horen in de verte de roep van een hyena.

Tijdens de nacht zelf worden we wakker gemaakt door Luuk en Nathalie. Zij werden gewekt door Hanneke want het gaat echt niet goed met Johan. Hij heeft hoge koorts en heeft stevige nachtmerries en zelfs wakker heeft hij nog waanideeën.

We zoeken Hanneke op. Blijkbaar is Johan ondertussen gekalmeerd en ze besluiten de volgende morgen af te wachten.