Oegandareis Veerle en Raf

21 juli tot en met 14 augustus 2012


vorige dag Fotoalbum dag 19 volgende dag

Dag 19: wandelsafari - terug naar Kampala


Een mooi zebra veulen 's Morgens krijgen we heel vroeg koffie en thee in onze banda geserveerd. We moeten er vroeg uit want vandaag gaan we op wandelsafari in het park.

Bij het vertrek krijgen we te horen dat Nand en Arne samen met Hanneke en Johan direct doorrijden naar Kampala om er een dokter te gaan opzoeken voor Johan. Voor ons gaat het dan wat krapper in het busje worden met z'n tienen, maar daar maakt niemand vanzelfsprekend problemen van. Hopelijk valt alles wat mee voor Johan.

Sam brengt ons naar de plaats van vertrek van de wandelsafari en van dan leidt ranger Danny ons kundig door het park. Hij is een echte praatvaar en vertelt honderduit over fauna en flora. Het belangrijkste dat hij ons te vertellen heeft is het feit dat Lake Mburo NP langzaam maar zeker overwoekerd wordt door acacia's omdat er geen olifanten en giraffes meer zitten, die deze in toom zouden kunnen houden. Alle hoop rust nu op de herintroductie van giraffes (voor olifanten is het park te klein), maar dit duurt tergend lang door allerlei bureaucratische problemen. Het dichtgroeien van het park door acacia's zou slecht zijn voor het zebra-bestand en dus jammer voor Oeganda want het is de enige plek waar zebra's voorkomen.

Tijdens onze wandeling spotten we topi's, waterbokken, zebra's, wrattenzwijnen, impala's en verschillende vogelsoorten. Jammer genoeg kunnen we de elandantilope weer niet vinden.

Na de wandeling mogen we aanschuiven voor een erg uitgebreid ontbijtbuffet, waarna we ons in het busje "proppen" en koers zetten naar Kampala.

Een indrukwekkend Ankole rund Onderweg zien we nog veel Ankole-runderen die in deze streek gehouden worden. Het zijn mooie runderen met indrukwekkende hoornen.'s Middags houden we halt bij de evenaar. We moeten binnenvluchten voor een hevige tropische onweersbui en nemen onze tijd voor de lunch en voor het kopen van wat souvenirtjes.

Na de lunch is de hemel opgeklaard en snuisteren we nog wat rond in de andere winkeltjes en vooral kijken we naar een demonstratie van de corioliskrachten op het weglopend water in een trechter. Luuk gelooft er niet in. Ik wel. En ja hoor op het noordelijk halfrond draait de kolk in de andere richting dan op het zuidelijk halfrond. Op de evenaar geen kolk! Luuk overtuigd. (Terug thuis sloeg ik toch aan het twijfelen en na wat google-werk blijkt dus dat het een goocheltruuk is en dus geen wetenschappelijke basis heeft (lees hier maar). Sorry Luuk!)

Na de evenaar vervolgen we onze weg naar Kampala langs ellenlange wegenwerken. Maar we halen onze eindbestemming, de Cassia lodge van Johan Van Hecke en Els de Temmerman, mooi op tijd. De anderen zijn er ook al en met Johan lijkt het mee te vallen, hij moet antibiotica nemen en dan zou het snel beter moeten zijn.

's Avonds zijn we voor de laatste keer met allemaal samen (chauffeurs inbegrepen) en nemen we afscheid van hen bij het diner. Luuk houdt een mooie speech en bezorgt onze gidsen en chauffeurs hun afscheidspresentje.

Na het avondeten, gaan we met Luuk, Nathalie, Wendy, Dieter, Hanneke en Arne nog een stapje in Kampala zetten. We gaan naar een live bandje kijken in de Cayenne Club. Het is een gezellig avondje en als we 's nachts nog een taxichauffeur kunnen strikken die ons netjes terugbrengt, hebben we er weer een fijne dag opzitten.