Oegandareis Veerle en Raf

21 juli tot en met 14 augustus 2012


vorige dag Fotoalbum dag 2 volgende dag

Dag 2: op reis naar de bronnen van de Nijl in Jinja


Na een heel erg korte nachtrust gaan we ontbijten en maken we kennis met de rest van ons gezelschap.
4 belgen en 8 "hollanders", waarvan Els, Eric en wij de "oudere" garde vormen.

Matoke had als reisleider op het laatste moment een vervanger moeten zoeken voor de geplande begeleidster en zo kwam Arne ons vergezellen. We treffen het enorm met Arne want hij is een freelance journalist die al sinds 2007 in Oeganda woont, er ook gehuwd is en ons dus perfect kan inwijden in de achtergronden van Oeganda en de ruimere regio. Om zijn gebrek aan reisleiderervaring te compenseren stuurt Matoke Nand mee. Nand woont al lang in Oeganda en is de vader van mede-Matoke-oprichter Coen en kent het klappen van de zweep.

Tenslotte mag ik niet vergeten onze twee Oegandese chauffeurs te vermelden die ons veilig door Oeganda zullen voeren: Sam en Clever.

Oostelijke Franjeaap Na het ontbijt pakken we de busjes in en brengen een bezoek aan de botanische tuin van Entebbe. Onze plaatselijke gids Gregory leidt ons rond en toont ons de verschillende planten in de mooie tuin. We zien meteen ook al heel wat verschillende vogels en enkele apen. Een leuke eerste kennismaking met Afrika.

Na ons bezoek rijden we verder naar Kampala waar we gaan lunchen en geld gaan wisselen. We wisselen een groot bedrag euro's en komen het Forex kantoor buiten als Uganda-shilling miljonairs (1 euro is ongeveer 3000 Uganda Shilling).

Na de lunch rijden we met goed gevulde buik en portefeuille verder door naar Jinja maar we stoppen nog wel even op een tweedehandskledingmarkt en bij een supermarkt om wat aankopen te doen voor de mensen zonder koffer (6 van de 12!!! 5 koffers zoek bij Turkish Airlines, maar ook Dieter miste zijn koffer bij Brussels Airlines).

Het verkeer in Oeganda is een hele belevenis. In principe wordt er links gereden maar uiteindelijk kiest een chauffeur gewoon de plaats op de weg waar hij het best kan rijden!

Ondanks de korte nachtrust, blijf ik genieten van het schouwspel/landschap dat zich tijdens de rit voor mijn ogen ontrolt. Wat een andere wereld!

Uiteindelijk komen we aan in Jinja en rijden we naar The Haven, onze eerste lodge van de reis maar wat een mooie!

We genieten nog van het uitzicht op de stroomversnellingen in de Nijl (de Dead Dutchmen!) en van een lekker diner en gaan dan toch maar op tijd slapen.