Sri Lanka-reis Veerle en Raf

5 juli tot en met 29 juli 2017


vorige dag Fotoalbum dag 12 volgende dag

Dag 12: kennis verrijken in het Ceylon Thee Museum - wandelen in het Udawattakele Sanctuary


Het Ceylon theemuseum in Kandy Vandaag gaan we proberen wat bij te leren over een van de belangrijkste exportprodukten van Sri Lanka: thee. Daarvoor wandelen we van onze homestay naar het enkele kilometer verder gelegen Ceylon theemuseum. Het is een mooie wandeling langs een rustig weggetje dwars door oude theevelden.

Het museum bevindt zich in een oude theefabriek. We krijgen er een korte rondleiding samen met een jonger Belgisch koppel dat met hun twee jonge kinderen op reis is door Sri Lanka. De uitleg is summier maar toch wel interessant. Bij het einde van het bezoek mogen we natuurlijk een kopje thee proeven in de museumwinkel.

Na ons bezoek kopen we bij een straatkraampje wat koeken en drank voor onze lunch. De koeken worden weer ingepakt in oude kranten zoals dat hier vaker gebeurt, maar ze zijn lekker en dat is wat telt.

We wandelen terug naar onze homestay en daar laten we onze gastvrouw een tuktuk bellen om ons naar het Udawatta Kele sanctuary te brengen. Dit natuurgebied wordt weinig bezocht door toeristen maar zou toch de moeite waard zijn. Het ligt vlak achter de Tempel van de Tand net buiten het centrum van Kandy. Het bos is gekend voor zijn rijkdom aan fauna en flora. We zijn benieuwd.

Een mooie Indische muntjak in het Udawatta Kele sanctuary Onze tuktuk zet ons netjes aan de ingang af, we kopen onze tickets en kiezen een mooie rondwandeling uit. We zijn nog maar pas aan het wandelen of we hebben al geluk. Ik spot wat beweging in de struiken bij de centrale vijver, als we doodstil blijven staan kijken zien we een Indische muntjak door een vallei het bos in wandelen. Mooi!

Verder brengt onze wandeling ons naar een schitterend uitkijkpunt over Kandy en de Tempel van de Tand. Als we later op de wandeling ook proberen naar een uitkijktoren te wandelen op het hoogste punt van het bos, blijkt dit pad bijna niet meer te zien en wandelen we wat op goed geluk naar boven om daar de vervallen restanten van de bewuste toren te vinden.

Voor de rest zien we niet erg veel van de rijke fauna, er zijn in tegenstelling tot de verwachting weinig vlinders en de talrijke vogels die we horen zitten verstopt hoog boven ons in de boomkruinen en zijn dus jammer genoeg niet te zien. De fauna is wel indrukwekkend, het is ech een mooi tropisch bos. Vooral de enorme reuzelianen maken indruk op ons.

Als we terug naar de uitgang wandelen wordt ons plots de weg versperd door een grote groep Ceylon kroonapen. We besluiten toch maar even te wachten tot ze verder het bos ingetrokken zijn voor we onze weg verder zetten. En zelfs dan zijn we op zeker moment omsingeld door de apen. Toch best wat opletten met apen in de buurt!

Vanaf de uitgang beslissen we om op het gemakje naar het centrum terug te wandelen. Zo ver is dat niet. En dan zoeken we een restaurant om iets te gaan eten. We kiezen ditmaal voor "The Pub" en daar valt het eten reuze mee en het is er ook gezellig. Een leuke laatste avond in Kandy.

Wanneer we later terug in de homestay aankomen, pakken we onze rugzakken al in want morgen verlaten we Kandy met de trein richting bergen. Na veel cultuur komt er een stevige portie wandelplezier op ons af!