Sri Lanka-reis Veerle en Raf

5 juli tot en met 29 juli 2017


vorige dag Fotoalbum dag 20 volgende dag

Dag 20: vroege ochtendsafari in Yala National Park - fietstocht naar het meer van Wirawila


Heel vroeg gaat het alarm op mijn GSM af. We moeten immers om 4u30 bij Janaka in de jeep zitten om op safari te vertrekken naar het Yala National Park. We hebben voor deze vroege safari gekozen omdat we dan de meeste kans zouden maken om een van de luipaarden te zien die in Yala voorkomen. Ik ben erg benieuw of we dit prachtige roofdier gaan kunnen spotten. Ook de zeldzame lippenbeer komt in het park voor maar om die te zien moet je wel erg veel geluk hebben.

Een prachtige Sri Lankaanse axishertbok We vertrekken goed op tijd aan onze homestay en rijden eerst naar het centrum van Tissa waar we een Zwitsers koppel en 2 Chinese meisjes oppikken. En dan rijden we door het donker naar de ingang van het park. We zijn niet alleen op weg, her en der zie je safari-jeeps mensen oppikken en vertrekken. Door het getreuzel van de Chinese meisjes bij het opstappen, staat er al veel volk aan te schuiven aan de ticketverkoop.

We moeten nog een hele tijd wachten voor de balie opengaat en ik haal snel nog wat te eten en te drinken in de cafetaria. Janaka lijkt zich niet druk te maken dat er al zoveel wachtenden staan en even later blijkt waarom. Als het kantoor opent, heeft hij op een of andere manier toch als een van de eersten onze tickets en staan we dus ook bij de eerste jeeps aan te schuiven aan de ingangspoort.

Als we binnen mogen stuift hij er meteen vandoor. De bedoeling is zo snel mogelijk diep in het park geraken op de plaatsen waar we de meeste kans hebben om een luipaard te spotten voor er veel andere jeeps zijn. Het plan lukt perfect, alleen willen de luipaarden niet meewerken. We draaien een hele tijd rondjes door het park en zien ze niet. Tot er plots wat opwinding is, er zou er een gespot zijn. Als we echter terplekke komen staat er een file jeeps voor ons op het smalle pad en kunnen we alleen afwachten. Terwijl ik door de rij tuur zie ik plots tuusen de jeeps een luipaard het pad overspringen en onmiddellijk terug verdwijnen. Ik ben de enige in onze jeep die hem gezien heeft maar 't was natuurlijk niet echt de moeite.

We gaan dan maar terug rondjes maken en nemen nu de tijd voor het spotten van de andere dieren. We zien veel moeraskrokodillen, wilde buffels, Sri Lankaanse axisherten, een "stripe-necked" mangoest, een grote Bengaalse varaan en natuurlijk verschillende vogels. Allemaal erg mooi en ook de natuur in dit park is mooi maar de toppers (luipaard en lippenbeer) laten het afweten.

Het magere bewijs dat we een luipaard zagen Halfweg de voormiddag houden we een pauze en eten en drinken wat en gaan dan terug met volle moed op zoek. Weer is er plots opwinding onder de chauffeurs en ze haasten zich allemaal naar 1 plek. Er zou een luipaard gezien zijn die een wild varken opat in een boom en ze verwachten dat hij nu in de nabijgelegen poel gaat komen drinken. We wachten er een hele tijd en plots zien we hem lopen tussen de dichte struiken. Ik zie hem vrij mooi in mijn verrekijker. Onze Zwitserse gezellen slagen er in om hem te fotograferen tussen de struiken. Mooi staat hij er niet op, maar het bewijs is er.

Ondertussen zit onze safaritijd er op. Janaka heeft zijn uiterste best gedaan, maar het zat ons niet mee. Gelukkig kunnen we op de terugweg nog mooi een olifant observeren die staat te eten in een ondiep meertje. Maar dit is toch een magere "buit" voor 7 uur rondtoeren met een jeep ... Safari's zijn blijkbaar niet aan ons besteed!

Als we terug thuis zijn, nemen we eerst even een middagpauze en om onze dag toch nog wat goed te maken springen we terug op de fiets en rijden dit keer in de richting van het grote Wirawila meer. Het is een leuke fietstocht langs kleine baantjes en langs het kanaal dat het water van het meer afvoert. We hebben weer veel bekijks onderweg zeker ik met mijn lange benen op mijn kleine fietsje. We stoppen twee keer bij een klein winkeltje voor wat drank en Sri Lankaans snoepgoed en genieten van de fietstocht. Dit maakt onze dag echt wel weer goed!

Bij onze terugkomst nemen we een lekkere frisse douche en schuiven weer aan voor een heerlijk diner. Lang trekken we het daarna niet meer want we zijn al van 4 uur uit ons bed en dat beginnen we te voelen.