Sri Lanka-reis Veerle en Raf

5 juli tot en met 29 juli 2017


vorige dag Fotoalbum dag 22 volgende dag

Dag 22: bezoek aan de grottempels van Mulgirigala - terug naar het strand


Het is nu al enkele dagen geleden dat we nog eens een culturele uitstap deden dus beslissen we om vandaag onze laatste culturele uitstap van deze reis te plannen. We trekken naar de rotstempel Mulgirigala (of Mulkirigala) Raja Maha Viharaya.

Fresco's op de plafonds van de grottempel van Mulgirigala Suranga, onze gastheer, regelt een tuktuk en we vertrekken voor een rit van een 45 minuten. We moeten eerst langs een onverharde weg omdat de hoofdbaan nog onderbroken is na de overstromingen van het voorjaar. Het is een mooie rit door de jungle afgewisseld met rijstvelden. We komen uiteindelijk langs een smalle weg aan bij de rots die een 200m boven de omgeving uitsteekt.

We zijn er nog erg vroeg en dat is fijn want we gaan heel wat trappen moeten beklimmen (ruim 500 tot de top) en het is hier nu nog niet té warm en vooral we zijn hier op wat locals na nog alleen. Zelfs de kraampjes met offergaven en eten en drinken zijn nog maar net begonnen met alles uit te stallen.

Onze tuktukchauffeur zal op ons wachten en brengt zelf ook een bezoek aan de tempels. We slaan het aanbod van een gids vriendelijk af, kopen onze (goedkope) tickets (het is hier duidelijk nog niet toeristisch!) en beginnen aan ons bezoek van deze site die erg op de grottempels van Dambulla zou lijken.

Langs de trappen komen we op verschillende terrassen met 7 uigehouwen grotten die weer kleurrijk versierd zijn met fresco's en volgestouwd zijn met boeddhabeelden. Het is echt een mooie site, zeker een bezoek waard.

Na de laatste grot beklimmen we de laatste steile trappen naar de tempel op de top van de rots. Daar worden we gewenkt door een oudere man. Ik stap naar voren en voor ik het weet, krijg ik zijn hand op mijn hoofd en word ik gezegend door hem. Als bewijs van deze zegening, bindt hij me een armbandje om met de kleuren van het boeddhisme en een wit om te tonen dat ik "gezuiverd" ben. Na mij is het de beurt aan Veerle, ook zij zal onze reis gezuiverd verder kunnen zetten.

Na deze zegening rusten we even uit op een plekje met een prachtig uitzicht over de omgeving en dan vatten we de weg naar beneden terug aan. Daar aangekomen, kopen we nog wat kleins om te eten en een pomelo voor straks in de homestay.

Tegen de middag zijn we terug in de homestay. We eten samen met Suranga onze pomelo op en willen dan even naar onze kamer. Als Veerle voor mij de trap opgaat slaakt ze plots een gil. Een slang, een slang!!! En inderdaad, vlak voor haar voeten glibbert een smalle groene slang van toch wel 1.5m lang vliegensvlug de trap op! We achtervolgen haar naar boven en daar springt ze (echt springen) in een van onze ligzeteltjes. Aangezien we de slang niet kennen en dus niet weten of ze giftig is, roepen we Suranga erbij en die duwt de slang met een borstel naar beneden, de tuin in. Daar schiet ze vlug de bomen in en kan ik nog snel een close-up foto van haar maken voor ze verdwijnt. Achteraf blijkt het een voor de mens ongevaarlijke wurgslang te zijn, een Common bronzeback tree snake (ik vond geen Nederlands naam voor deze slang). Ja , dat was toch even schrikken!

Na de opwinding met de slang relaxen we nog even op ons terras en besluiten na de ergste hitte om nog een namiddag-strandwandeling te gaan maken. Veel verder dan onze "favoriete" strandbar geraken we vandaag echter niet.

We luilekkeren wat bij een drankje en een heerlijk fruitbord en wachten op de zonsondergang. Langs deze kant van Sri lanka kan je de zon niet zien ondergaan boven de zee, maar we hebben wel een mooie zonsondergang boven de lagune.

Terug in de homestay kiezen we niet voor het westerse eten waarmee Suranga reclame maakt, maar wel voor een overheerlijke rice and curry klaargemaakt door zijn moeder. We zullen dat westerse eten nog vaak genoeg eten als we weer thuis zijn!

Zonsondergang boven de laguna van Tangalle