Sri Lanka-reis Veerle en Raf

5 juli tot en met 29 juli 2017


vorige dag Fotoalbum dag 3 volgende dag

Dag 3: stadsbezoek Colombo


Zicht vanaf de Seema Malaka tempel Eindelijk onze eerste echte reisdag in Sri Lanka. Vandaag gaan we proberen om de hoofdstad Colombo wat te verkennen.

Ons eerste Sri Lankaanse ontbijt staat reeds klaar. Het traditionele pannenkoekje met geraspte cocos en suiker, lekkere hoppers, een bordje fruit en vooral onze eerste curd (een yoghurt van buffelmelk) met palmsuikerstroop, dat alles natuurlijk vergezeld van een kop dampende Ceylon thee.

Na dit lekkere ontbijt, gaan we eerst opnieuw naar het station om een nieuwe poging te doen om onze treintickets te gaan ophalen. Dit keer gaat het heel vlot en binnen de kortste keer hebben we onze tickets voor onze reis van morgen naar Anuradhapura en voor de latere treinreis van Kandy naar Ohiya.

Nu dat in orde is, kunnen we aan ons stadsbezoek beginnen. Om wandelkilometers te sparen in het drukke en smogrijke Colombo, nemen we een tuktuk tot bij het Nationaal Museum van Colombo.

Dit mooie en vrij uitgebreide museum is zeker een bezoek waard als intro voor een bezoek aan Sri Lanka. Alleen jammer dat het er broeierig warm is en dat er geen airco hangt. Ventilators brengen hier en daar verkoeling. Het bezoek van de verschillende zalen kostte ons toch snel een tweetal uur. Niet alle zalen zijn even interessant, maar je krijgt toch een mooi beeld van de geschiedenis van Sri Lanka.

Na het bezoek rusten we even uit in de tuin van het museum terwijl we iets kleins eten en iets drinken. We krijgen daar al snel het gezelschap van een heleboel picknickende middelbare schoolkinderen die op schooluitstap zijn. Mooi in uniform genieten ze van hun meegebrachte "rice and curries" ingepakt in bananenbladeren en krantenpapier.

Vanaf het museum zetten we nu onze tocht door Colombo te voet verder. We wandelen langs het mooie, moderne Nelum Pokuna Theater (het lotustheater) en door het rustige Viharamahadevi park naar de Seema Malaka tempel. Dit is een moderne boeddhistische tempel in het Beira meer. De originele tempel werd gebouwd aan het eind van de 19e eeuw, maar de constructie begon weg te zakken in het meer en werd in 1976 heropgebouwd onder leiding van een beroemde Sri Lankaanse architect.

Voor de eerste keer en zeker niet voor de laatste keer in Sri Lanka moeten we onze schoenen uitdoen en bezoeken we deze tempel blootvoets. We vinden het een leuke plek om te bezoeken maar zijn er niet zo echt van onder de indruk.

We wandelen dan maar verder naar ons volgende doel en dat is de Gangaramaya tempel die maar iets verderop ligt. Dit is pas een bizarre plek! We wandelen eerst door de tempel zelf maar daarnaast heb je nog talrijke ruimtes met de meest vreemde verzamelingen: boeddha beelden, oude horloges, oude auto's, ... Het is een heel chaotische overvolle plek met weinig charme, raar dat veel mensen dit blijkbaar zo interessant vinden.

Dan maar weer snel verder. Op korte afstand bekijken we even de hindoeistische Sri Kailawasanathan Swami Devasthanam Kovil tempel. We gaan deze tempel niet binnen, maar al aan de buitenkant valt de heel verschillende stijl van zo'n hindoe-tempel op. De voorgevel wordt versierd met een enorm aantal zeer kleurrijke beelden van allerlei hindoegoden.

Galle Face Green We houden de tempels even voor bekeken en wandelen nu richting zee naar Galle Face Green. Galle Face Green is een groot grasveld van een 5 hectare langs de kust met tussen het grasveld en de zee een verharde dijk waarop talrijke eet- en drankkraampjes staan. Tijdens de weekends en 's avonds zou het hier heel druk zijn maar nu op vrijdagnamiddag is het er erg rustig. Veerle heeft zin om te snoepen en koopt aan een van de kraampjes een zakje ananas kwistig bestrooid met chilipoeder. Lekker maar stevig pikant!!!

We genieten even op een bankje van het zicht op de Indische Oceaan en wandelen dan verder langs het oude parlement tot aan Café 64. Hier eten en drinken we iets en hoewel het terras verleidelijk oogt, blijven we toch even binnen bij de airco want buiten is het weer een bloedhete dag.

Na deze tussenstop springen we even binnen in de WTC-torens om een Sri Lankaanse SIM-kaart aan te schaffen en dan wandelen we verder langs de clocktower en de St Pieters kerk naar Pettah. Dit is de winkelwijk van Colombo. De wijk bestaat uit een netwerk van kleine straatjes met allerlei winkeltjes en massa's reclameborden. Het is er heel druk maar we wandelen er met plezier rond en kopen wat kleinigheden. Terwijl we toch in Pettah zijn passeren we ook even langs de Jami Ul-Alfar moskee. Dit opvallende roodwitte gebouw is de moeite waard om even te bekijken.

Uiteindelijk komen we terug uit bij het Colombo Fort treinstation waar we al starten met de aankoop van ons eerste souvenir. Hierna gaan we moe terug naar onze verblijfplaats. Veerle heeft al genoeg gesnoept en heeft geen honger meer en ik heb wat verontrustende buikkrampen dus ik besluit ook een maaltijd over te slaan.

Aangezien we nog moe zijn van de reis en we nog niet gewoon zijn aan het tijdsverschil (3.5 uur met België), regelen we eerst nog snel een vroege check-out (we moeten reeds om 6 uur 's morgens op het treinstation zijn voor onze trein naar Anuradhapura) en kruipen dan maar in bed.