Sri Lanka-reis Veerle en Raf

5 juli tot en met 29 juli 2017


vorige dag Fotoalbum dag 5 volgende dag

Dag 5: met de fiets door het oude Anuradhapura


De immense Jetavana dagoba in Anuradhapura Na een lekker ontbijt springen we op onze gehuurde fietsen. We gaan vandaag de oude koningsstad van Anuradhapura verkennen en dat is perfect te doen met de fiets.

Anuradhapura was van 5 eeuwen voor Christus bewoond en bleef een koningsstad tot in de elfde eeuw. Het was hier dat de koningen zich tot het boeddhisme bekeerden. Een van de heiligste plaatsen van Sri Lanka is nog steeds de Jaya Sri Maha Bodhi. Dit is een loot van de vijgenboom waaronder boeddha de verlichting ontving, geplant in 288 v.Chr. en er wordt gezegd dat het de oudste vijgenboom ter wereld is.

We fietsen naar de oude stad, betalen ons inkomticket en starten dan onze dagfietstocht door dit enorme complex. We fietsen eerst naar de ruines van het Jetavana klooster waar tot 2000 monniken woonden. De site wordt overheerst door de enorme bakstenen dagoba van 122m hoog gebouwd in de derde eeuw. Het is de grootste dagoba van Sri Lanka, het tweede grootste bakstenen gebouw en het derde grootste bouwwerk ter wereld. We wandelen door het kloostercomplex en rond de dagoba en staan verwonderd over de grootsheid.

Na deze eerste impressionante site, fietsen we verder naar het noorden: naar Kuttam Pokuna, de Tweelingbaden. Twee prachtige waterbekkens na mekaar, gebouwd in de vijfde eeuw. We zien hier muren opgetrokken uit stenen die perfect in mekaar passen zoals we ook in Peru bij de Inca's zagen. Volgens ons was het Inca-werk nog wel wat verfijnder.

Dan gaat de tocht verder naar de dagoba Abhayagiri. Ooit was het de grootste, mooiste en oudste (eerste eeuw v.Chr.) dagoba van de site maar na de restauratie werd hij beperkt to 75m hoogte. Wat natuurlijk nog steeds indrukwekkend is. De sokkel is volledig omringd door kleine witte olifanten en daarboven omwikkeld met een doek in de boeddhistische kleuren. We wandelen ook rond deze dagoba om de altaren in de 4 windrichtingen te bekijken, maar krijgen ondertussen spijt dat we onze sokken vergeten zijn, want de stenen op het plein rond de dagoba worden loeiheet in de zon en stilstaan is dus geen optie als je niet wil dat je voetzolen verbranden!

Gelukkig parkeerden we onze fietsen aan een oud aftands ijswagentje en genieten we na ons bezoekje van een deugddoend ijsje.

En dan gaat het weer verder, geen tijd te verliezen want anders krijgen we deze site niet op één dag bezocht.

We fietsen nog even verder door naar de meest noordelijke uithoek van de site om daar even rond te wandelen door het kloostercomplex van Mahasena maar vooral om de mooist bewaarde maansteen van het hele land te gaan bekijken. Maanstenen zijn stenen in een halve cirkel die geplaatst werden aan de voet van een trap en die prachtig versierd werden vol boeddhistische symboliek. Meestal werd de trap dan ook nog geflankeerd door twee symbolische wachters. Deze maansteen is inderdaad erg mooi samen met de bijhorende trap.
De mooiste maansteen van Sri Lanka
Voor we verder fietsen is het tijd om de inwendige mens te versterken. We stoppen bij een lokaal eettentje en eten er een heerlijke roti gevuld met groenten. Simpel, maar lekker en heerlijk pittig!

En dan weer verder, nu terug zuidwaarts naar de Lankarama dagoba. Dit is een kleine witte dagoba uit de eerste eeuw die nog steeds actief gebruikt wordt. Hij wordt omringd door 3 rijen zuilen waar vroeger een dak op rustte. We kunnen er ook heel mooi een Smyrna-ijsvogel bewonderen en als ik van Veerle even moet poseren bij enkele koeien, loopt het bijna mis als ik die te dicht benader want daar is er eentje niet mee gediend en ze zet een charge in. Gelukkig was het maar dreigen!

Volgende halte bij onze fietstocht in de ondertussen loden hitte, is de Thuparama dagoba. De oudste dagoba van Sri Lanka waar het sleutelbeen van Boeddha zou bewaard worden.

De fotogenieke Thuparama dagoba in Anuradhapura De volgende dagoba die we op onze rit tegen komen is de Ruvanvelisaya. Het is weer een immens grote dagoba en heel bijzonder is dat de muur die het complex omgeeft versierd is met zwarte olifanten. Gelukkig lopen er hier nog veel bedevaarders rond en is er dus ook genoeg gelegenheid om wat te drinken te kopen want dat is nu echt wel nodig. We gaan ieder vandaag toch wel een paar liter water drinken!

Langs de rijstvelden rijden we nu naar de heiligste plaats van de site: de Sri Maha Bodhi Tree. Een loot van de vijgenboom waaronder Boeddha de verlichting ontving, werd hier gepland in de derde eeuw v.Chr. Van de boom blijft niet veel meer over dan 1 tak en die kan je herkennen aan de vergulde steunen die deze tak ondersteunen. Dit heilgdom is een verplichte pelgrimstocht voor de boeddhisten. Er heerst dan ook een bijzondere, erg devote sfeer.

Als laatste fietsen we nu naar het zuidpunt van de site en bezoeken er de erg mooie Isurumuniya rotstempel. In de rotswanden boven de waterpartij zijn een aantal erg sierlijke afbeeldingen uitgehouwen. We klimmen er ook even naar de top van het complex en hebben daar een mooi uitzicht over de streek en het meer en we zien in de verte ook de dagoba van Mihintale liggen die we gisteren bezochten.

Moe maar voldaan fietsen we langs de rustige wegen van de oude koningsstad terug naar onze homestay. Het was een warme, hete maar erg fijne culturele fietstocht vandaag!

Na een verfrissende douche genieten we van een heerlijk diner en lezen we nog even na hoe het voor de volgende dag zit, want morgen trekken we verder naar Sigiriya.