Sri Lanka-reis Veerle en Raf

5 juli tot en met 29 juli 2017


vorige dag Fotoalbum dag 6 volgende dag

Dag 6: reisdag naar Sigiriya met onderweg de grottempels van Dambulla


Vandaag reizen we verder naar Sigiriya. Na het ontbijt nemen we afscheid van onze gastheer en die regelde een tuktuk om ons naar het busstation van Anuradhapura te brengen. In Sri Lanka geraak je overal met de bus maar het is niet altijd makkelijk om de juiste bus te vinden. In elke stad heb je verschillende busstations van waaruit verschillende types bussen vertrekken. Je hebt de rode staatsbussen; het goedkoopst maar ze stoppen het vaakst en zijn het minst luxueus. Dan heb je nog privébussen die ongeveer dezelfde lijnen rijden maar ze zijn iets luxueuzer en dus ook iets duurder en dan heb je nog de snellere AC-bussen (dikwijls minibussen) die vaak alleen stoppen in de grotere plaatsen. Die zijn ook weer iets duurder, maar naar onze normen nog steeds erg goedkoop.

Grotten vol boeddha's in Dambulla Onze gastheer was duidelijk bezorgd over onze reis en heeft de tuktuk-chauffeur de opdracht gegeven om ons in zo'n luxe minibus te zetten richting Kandy. Hij dropt ons dus netjes op zo'n bus. We proeven dus nog niet van het echte openbare vervoer maar door de hitte van de afgelopen dagen met steeds temperaturen van boven de 35°C laten we ons de airco welgevallen. We vertrekken niet lang daarna en de reis verloopt erg vlot. Het valt ons trouwens op dat het wegennet er zeer goed bijligt in Sri Lanka. Als we in Dambulla aankomen moeten we uitstappen.

In Dambulla houden we een uitgebreide tussenstop voor we doorreizen naar Sigiriya want we willen hier de beroemde grottempels bezoeken. Onze vorige gastheer zorgde er voor dat we onze rugzakken kunnen achterlaten in een hotel van een vriend van hem zodat we de tempels comfortabel kunnen bezoeken.

We vatten dapper de wandeling naar de grottempels aan. In het centrum stoppen we eerst bij een lokaal restaurantje om wat hartigs te eten. Ze werken hier met een erg handig systeem. We kiezen een aantal gerechtjes uit (in dit geval allerlei soorten pittig gevulde koeken) en krijgen een groot bord volgestapeld op tafel. We eten wat we lusten en tot we voldaan zijn. Als we klaar zijn wordt de overschot teruggelegd en betalen we wat we opgegeten hebben. Handig, nooit te weinig en nooit overschot!

Nu we er terug tegen kunnen wandelen we verder. Zolang we in het stadje zijn is het leuk want er valt natuurlijk weer vanalles te beleven tot zelfs een prachtige Indische varaan in een beekje. Als we de stad verlaten moeten we echter nog een heel eind wandelen langs een erg drukke baan tot aan de tempels. We weigeren beleefd de ons aangeboden tuktuks en gaan verder te voet.

Eindelijk komen we aan de gigantische gouden boeddha aan de ingang van het complex. Hier is het nog even zoeken naar de correcte ingang om naar de grottempels te gaan. Maar ook die vinden we en dan is het trappen klimmen tot boven.

De site zelf is erg mooi en mag je zeker niet overslaan bij een bezoek aan Sri Lanka. Ze telt 5 grotten van verschillende grootte. De grootste is wel 52 op 23m met een maximale hoogte van 7m. Alle grotten zijn prachtig beschilderd en zitten volgestouwd met boeddhabeelden in alle formaten en poses. Je vindt er ook beelden van hindoe-goden en van allerlei koningen. Het is een echt indrukwekkende site. We spenderen hier dan ook heel wat tijd om alles netjes te bekijken (op onze blote voeten vanzelfsprekend!).

Als we klaar zijn met ons bezoek, genieten we nog even van het prachtige uitzicht van boven op de rots. We zien mooi de leeuwenrots van Sigiriya liggen (op 19km afstand) waar we straks naar toe reizen.

Onderweg naar beneden staan talrijke souvenirverkopers en we slaan al een voorraadje in.

Beneden aangekomen, hebben we geen zin om nog langs de drukke baan te wandelen en nemen we een tuktuk terug naar het centrum. We laten ons wel in het begin van het centrum afzetten en wandelen terug tot aan het hotel voor onze bagage terwijl we nog de sfeer opsnuiven van een druk Sri Lankaans stadje.

Een heerlijke rice and curry in Sigiriya Village Homestay Als we bij het hotel aankomen staat daar al een tuktuk op ons te wachten (geregeld door onze volgende gastheer) om ons naar Sigiriya te brengen. Het is een leuke rit en we stoppen ook al even op een mooi uitkijkpunt op de beroemde leeuwenrots.

Aangekomen bij onze nieuwe homestay (Sigiriya Village Homestay) worden we heel hartelijk ontvangen. We blijken de eerste Belgen te zijn die er logeren, maar onze Belgische reputatie is hem al bekend. Ik heb geen keuze en moet bij hem achterop de scooter om naar de "beer shop" te rijden want wat zouden Belgen anders drinken bij het eten! Hij overdondert me zo met dit initiatief dat ik voor ik het weet met een aantal grote flessen Lion bier in mijn handen sta en dan besef dat ik geen geld op zak heb. Beschaamd moet ik onze gastheer vragen om mij wat geld voor te schieten om ons bier te betalen ...

Terug in de homestay kijken we eens wat rond en constateren we dat we op een schitterende locatie tercht gekomen zijn. Super attente gastheer en gastvrouw, prachtige kamer, heerlijk rustige locatie en vooral een diner in de overtreffende trap. De gastvrouw is een schitterende kokkin en tovert een enorm uitgebreide rice and curry op tafel die ongelooflijk lekker is. Wat een geluk dat we deze homestay voor 4 nachten geboekt hebben!!!