Sri Lanka-reis Veerle en Raf

5 juli tot en met 29 juli 2017


Heel beknopte geschiedenis van Sri Lanka


In de prehistorie werd Sri Lanka reeds bewoond door de Vedda's. Er leven nu nog steeds enkele duizenden afstammelingen van de Vedda's in het centrum van Sri Lanka.

In de 6de eeuw VC kwamen de Singalezen naar Sri Lanka en brachten met hen het boeddhisme mee. Ze stichten een koninkrijk met Anuradhapura (390 VC) als hoofdstad. Dit bleef de hoofdstad tot halfweg de 9de eeuw.

Na Anuradhapura werd Polonnaruwa in de 11de eeuw de hoofdstad. Rond dezelfde tijd trokken Tamils vanuit Zuid-IndiŽ naar Jafna in het noorden van het eiland en stichtten daar een Tamil koninkrijk. Van dan af werd er veel strijd geleverd tussen Tamils en Singalezen, met wisselende machtsverhoudingen.

In de 13de en 14de eeuw vielen verschillende delen van Sri Lanka in handen van aanvallers uit IndiŽ, MaleisiŽ, Myanmar en Egypte.

In de 16de eeuw begon de Europese kolonisatie. In 1505 kwamen de eerste Portugezen aan in Sri Lanka. Ze veroverden het ganse eiland op het bergachtige binneland rond Kandy na. De koningen van Kandy konden hen steeds afweren.

In 1602 landden de eerste Hollanders in Sri Lanka. De koning van Kandy zag in hen een bondgenoot om de Portugezen te verdrijven maar het resultaat was uiteindelijk dat de ene koloniale mogendheid vervangen werd door de andere.

De Hollandse heerschappij over Sri Lanka duurde 140 jaar, tot weer een andere koloniale mogendheid de macht overnam. Ditmaal was het beurt aan Engeland. Zij kregen de heerschappij over Sri Lanka toegewezen in 1802.

De koning van Kandy die eerst samen met de Engelsen tegen de Hollanders had gestreden, keerde zich daarna tegen hen. Hij was echter niet geliefd bij zijn eigen volk wegens zijn wreedheid en de adel van Kandy spande samen met de Engelsen. De koning werd verbannen naar IndiŽ en zo kwam er een eind aan 2300 jaat Singalese koningen.

Vanaf 1917 begonnen de Sri Lankanen officieel naar onafhankelijkheid te streven. In 1948 werd het eiland onafhankelijk maar het bleef nog wel deel van het Britse Gemenebest als Dominion Ceylon. Eťn van de eerste acties van de onafhankelijke regering was het staatsburgerschap en stemrecht in te trekken van de Tamil.

In 1972 werd Ceylon een republiek en veranderde de naam in Sri Lanka. De continue problemen tussen de Sinhalese meerderheid en de Tamils mondde in 1983 uit in een burgeroorlog die duurde tot in 2009 de Tamils militair werden verslagen.

De laatste jaren is het rustig in Sri Lanka alhoewel de problemen van de Tamil-minderheid nog niet opgelost zijn. Het hele eiland kan nu veilig bereisd worden.